Stowarzyszenie "Jawor"

Idź do treści

Poszukiwacze Skarbów od Kopernika do Piernika

Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Jawor > Dzialania

"Poszukiwacze Skarbów - od Kopernika do Piernika"

Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego (Umowa Nr 13 - 10 / 104 / 11)

W ramach Projektu podopieczni poznali nową metodę spędzania czasu wolnego - Geocaching. Było to trudne zadanie, wymagające precyzji, skupienia i umiejętności działań w grupie. Odnalezienie skarbów przysparzało wiele radości.
Zajęcia prowadzono m. in. w Jeruzalu - miejscowości znanej z filmu "Ranczo". Młodzież mogła przy tej okazji spotkać się z aktorami.
Beneficjenci nabyli wiedzę na temat Prezydencji Polski w UE, propagowali Prezydencję we wszystkich odwiedzanych miejscach - rozdali około 500 sztuk ulotek. Uczestnicy podczas realizacji projektu ubrani byli w koszulki reklamowe. Jednakowe stroje przyciągały uwagę przechodniów, ale też ułatwiały pracę wolontariuszom.
Przeprowadzono 31 godzin szkoleń na temat Prezydencji Polski w UE, skutków zażywania środków psychoaktywnych, obsługi programu
MS Office Publischer. Szkolenia były prowadzone w grupach i dostosowane do umiejętności i możliwości Beneficjentów. Poświęciliśmy 4 dni na propagowanie różnych form rekreacji. Beneficjenci byli m. in. w Toruniu, gdzie własnoręcznie piekli pierniki, poznali legendy i zabytki tego miasta, sterowali sondą kosmiczną, pływali statkiem, szukali skarbów.
W Warszawie w Centrum Nauki Kopernik poznali wiele ciekawych eksponatów.

WsteczPlayDalej

Powrót do treści | Wróć do menu głównego