Stowarzyszenie "Jawor"

Dzialania - archiwum 2009

Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Jawor > Dzialania

Lato 2009

Program ten był adresowany do młodzieży specjalnej troski, realizowany przy współpracy MOW w Jaworku i dofinansowany ze środków Mazowickiego Kuratora Oświaty. Dla podopiecznych zorganizowano wyjazdy na basen (Do Sokołowa Podlaskiego i Wesołej), do kina
(Mińsk Mazowiecki, Warszawa), stadniny koni (Żarnówka), Jaskini Solnej w Mińsku Mazowieckim oraz Skansenu w Suchej.
Podopieczni odwiedzili redakcję Katolickiego Radia Podlasie w Siedlcach. Dużą frajdą był pobyt w interaktywnym kinie w Warszawie.

Warsztaty "Dajmy wędkę a nie rybę"

Pod takim tytułem w Stowarzyszeniu Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Jawor” zostały zorganizowane warsztaty aktywności zawodowej dla osób niepełnosprawnych Było to możliwe dzięki dofinansowaniu ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Projekt był realizowany w okresie 15.04.2008—10.10.2009 i adresowany do 23 niepełnosprawnych dorosłych osób i 17 opiekunów, wolontariuszy
i nauczycieli. Uczestnicy projektu podczas 190 godzin szkoleń nauczyli się tworzenia prezentacji multimedialnych, stron www, przestrzennych kompozycji w szkle, ksiąg okolicznościowych, wyrobów z łuby drzewnej, gliny, krepiny, sznurka itp. Zajęcia te, to nie tylko nauka, ale też mile spędzony czas i poznanie nowych ludzi czyli rehabilitacja,integracja i terapia. Niepełnosprawni uczestnicy podnieśli swoje umiejętności
w zakresie rehabilitacji zawodowej.

Zajęcia z SI dla niepełnosprawnych dzieci

Stowarzyszenie od 2008 roku, we współpracy z MOW w Jaworku, systematycznie prowadzi zajęcia z integracji sensorycznej dla niepełnosprawnych dzieci w wieku szkolnym. Terapia przynosi ogromne korzyści podopiecznym.

Idź na górę strony

Powrót do treści | Wróć do menu głównego